Kuifje in IJsselstein

door Louis Versteeg

De verdwenen miljoenen van Kuifje

door Betty Koppelman

Restaurant Robuust IJsselstein — © Google
Jean-Pierre Levée

Het is maandagavond 18 maart 2024, 18.00, restaurant “Robuust” in IJsselstein. Deze avond is voor mij, uw verslaggever, een thuiswedstrijd, want ik woon hier vlakbij. Ook het binnenkomen is vertrouwd, want ik zie meteen de nodige bekende gezichten, onder wie ook de schrijver/spreker van vanavond, Jean-Pierre Levée, auteur van De verdwenen miljoenen van Kuifje – De geheimen van de erven Hergé, die ik herken van de publicaties omtrent deze lezing.

Diner Belgische stijl

In het midden van de ruimte is de bar met aan weerszijden een lange tafel, met wat kleinere tafels. Aan de kopkant, in het verlengde van de bar, staat een projectiescherm klaar. Als iedereen is neergestreken en iets te drinken voor zich heeft, worden de menu’s uitgedeeld, die geheel in stijl zijn. Daar is aandacht aan besteed.

Na een poosje borrelen stelt Levée zich voor en begint hij zijn verhaal. Dat hij een heel prettig leesbaar en interessant boek geschreven heeft, wist ik al, net als de meeste van mijn tafelgenoten, maar dat hij ook een geestig en boeiend verteller blijkt te zijn, is een aangename verrassing.

Vanuit mijn positie zijn niet alle lichtbeelden even goed te zien, maar mijn buurman iets verderop stuurt mij desgevraagd welwillend zijn foto’s, waarvan ik voor dit artikel dankbaar gebruik maak.

Er zijn korte lijntjes tussen Levée en Theo Temming, de restaurateur en organisator van deze avond. Hij is al 25 jaar lid van het Genootschap en volgt vanuit de bar de lezing op de voet. Als de eerste gang van het diner bijna klaar staat, geeft Theo de spreker een seintje en praat Levée geroutineerd door, tot het moment waarop er uitgeserveerd wordt. Telkens met onderbreking van een gang doet hij zijn verhaal. Er wordt goed afgestemd, want als Levée een onderdeel afgerond heeft, horen we roepen: “Schep het maar op!”

Hoewel er kritiek is op het beleid van Moulinsart/Tintinimaginatio benadrukt de schrijver/spreker ook de mooie dingen die tot stand zijn gebracht: de schitterende merchandise en het prachtige museum in Louvain-le-Neuve, waar volgens Levée, behalve het bijzondere museum niets spannenders te beleven valt dan het terugvinden van je auto. Het verhaal blijft boeiend tot het einde. Na afloop is er nog gelegenheid om vragen te stellen. De uitgever is ook aanwezig, bij wie de boeken te koop zijn voor wie er hier een wil aanschaffen. Net als een behoorlijk aantal van mijn tafelgenoten heb ik mijn eigen boek bij me om te laten signeren.

Als ik met die bedoeling bij zijn tafel sta, zegt Levée: “Jij bent Betty, zeker!” – “Ja, dat kan bijna niet missen, hè?” antwoord ik glimlachend, daarbij doelend op de minderheid die ik hier tussen alle heren ongeveer in mijn eentje vertegenwoordig. Hij kent mijn naam omdat ik hem redelijk recent gemaild heb namens de jubileumcommissie, toen deze lezing net aangekondigd was en ik hem vertelde dat ik hierheen zou gaan. Levée zal op zondag 26 mei a.s. ook aanwezig zijn op de ledendag en is dan bereid om te signeren.

Het programma is afgelopen en langzamerhand gaan de aanwezigen na deze zeer geslaagde avond naar huis. Het is nog steeds gezellig, dus behoor ik tot de laatsten die vertrekken. De Belgische biertjes en wafeltjes smaken ook zo goed!

Ook leuk voor jou?