Hergé Genootschap
S@pristi Hergé Genootschap

Digitale nieuwsbrief van het Hergé Genootschap

nummer 2 │ december 2020

December 2020 - de laatste maand van een heel bijzonder jaar. COVID-19 houdt de wereld nog steeds in zijn greep. Ook ons Genootschap heeft de invloed ondervonden van 'het virus' - bestuursvergaderingen via ZOOM, voortdurend puzzelen en schuiven met de event agenda, en een aangepaste timing én opzet van onze Ledendag en ALV. Gelukkig zijn er ook de vaste waarden, immuun voor het virus. Zoals onze vlaggenschip Duizend Bommen! Wat er ook gebeurt, Duizend Bommen! gaat door en we kunnen u vast melden dat voor het einde van het jaar weer een fantastisch dik decembernummer klaar ligt. Zie onderaan deze nieuwsbrief. En wij hopen dat ook de s@pristi zich ontwikkelt tot een vaste waarde voor de club.
Kerst

Inhoud

  • Terugblik s@pristi nummer 1
  • Wat vind u van het HG? (Aankondiging HG Leden Enquête)
  • Gem from Instagram
  • Nieuwsberichten
  • Vers van de (boeken)pers
  • Catawiki kavels van het jaar
  • Sneak-preview DB! 54

Terugblik s@pristi nummer 1

Met de verzending van s@pristi nummer 1, begin oktober, is het Hergé Genootschap een nieuw medium rijker. Op basis van digital analytics (een meetinstrument gekoppeld aan de software die we voor deze nieuwsbrief gebruiken) blijkt dat s@pristi nummer 1 door maar liefst 72% van de 471 geadresseerden is bekeken! Bovendien heeft ruim 40% van de lezers via s@pristi naar onze website doorgeklikt, om daar verder te lezen. Dat zijn zonder meer bemoedigende cijfers en we hopen dan ook dat dit nieuwe medium een rijke traditie gaat krijgen. Maar dat kunnen we niet alleen. Uw meedenken en uw mening wordt zeer gewaardeerd. Ideeën voor thema's en onderwerpen, opmerkingen en feedback, we horen graag van u via onze redactie. En mocht u onverhoopt toch geen prijs stellen op toezending van de s@pristi, meldt u dan af via de link helemaal onderaan.

Wat vind u van het HG?

Aankondiging HG Leden Enquête
Hoe geven we onze achterban een stem?
Op de gecombineerde Ledendag / ALV van 27 september bleek weer dat een deel van de leden graag actief meedenkt over belangrijke zaken rond de vereniging. Over onderwerpen als de contributie, het slinkend aantal leden, digitale initiatieven en meer werden vragen gesteld en ideeën geopperd.
Het bestuur hecht waarde aan uw mening en we willen ook de mensen die niet de mogelijkheid hebben naar de jaarlijkse Ledendag te komen de kans geven om mee te denken.
ALV jongste bezoeker
Daarom gaan we in het nieuwe jaar aftrappen met een HG Leden Enquête, om een beter beeld te krijgen wat er bij u als lid van het Genootschap leeft. We nodigen u nu alvast uit om mee te denken, meer hierover in de volgende s@pristi.

Gem from Instagram

Op Instagram is een schat aan materiaal over of verwant aan Kuifje te vinden. Veel materiaal dat klakkeloos wordt herplaatst en een toetsing aan auteursrechten niet zou doorstaan . Dat het op Instagram wel gebeurt heeft te maken met het vluchtige karakter van het medium en de vaak volledig in anonimiteit gehulde makers. Zo plaatst tegenwoordig ook Popo Kabaka regelmatig afbeeldingen. Popa Kabaka, van de fameuze blog met dezelfde naam, is een in nevelen gehulde figuur die zeer goed thuis is in de wereld van Kuifje en Hergé.
Een andere gebruiker is "stripprentje". Als introductie bij zijn account schrijft hij: "Soms doet een stripprentje je even glimlachen, de wenkbrauwen fronsen of je hart sneller slaan. De opmerkelijkste prentjes van de dag vind je hier." Onder het motto "overal kom je Kuifje tegen" plaatst hij leuke of mooie Kuifje gerelateerde illustraties. Hieronder een paar van de meest recente.
Overal kom je Kuifje tegen (1)
Overal kom je Kuifje tegen (2)
Overal kom je Kuifje tegen (5)
Overal kom je Kuifje tegen (4)

Nieuwsberichten

Straffe Stripdames

Straffe Stripdames

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)
De Belgische Post brengt volgend jaar (25 januari 2021) een serie postzegels uit onder de titel 'Straffe Stripdames' - de franstalige titel 'Grandes Dames de la BD' heeft wat meer allure, zou ik zeggen. Op de zegels zien we Bianca Castafiore, Juffrouw Jannie, Natasja, Yoko Tsuno en Tante Sidonia. Met de zegels …
Weg met Kuifje!

Weg met Kuifje!

door Roger Klaassen
Ik kreeg een foto opgestuurd van dit artikel uit het blad 'Écoute' - een Duits tijdschrift voor mensen die Frans willen leren. De titel van de column van Jean -Yves De Groote - 'À bas Tintin!' (Weg met Kuifje!) - deed het slechtste vermoeden, maar het bleek een vrij humoristisch stuk over wat er allemaal niet deugt …
Haddock en water?

Haddock en water?

door Roger Klaassen (met dank aan Samy Herskowicz)
Schreven wij vorige week nog over de Kuifje-raket in Amsterdam, zat er deze keer in de post van Samy een foto van een watertoren in het Franse Trémazan (deel van Landunvez, op het westelijke puntje van Bretagne) met daarop een reusachtige Haddock. Voor zover ik kon terugvinden, staat deze muurschildering al sinds …
Laika gerestaureerd

Laika gerestaureerd

door Roger Klaassen
Alweer een hele tijd geleden maakte ik een berichtje over 'Kuifje in Amsterdam', waar onder andere een tot raket 'Laika' getransformeerde transformatiezuil in de Reinwardtstraat, vlakbij de Dappermarkt. Deze is pas geleden gerestaureerd door een van de oorspronkelijke makers, John Prop (hij maakte de raket destijds met zijn partner, beeldend kunstenaar Loes Diephuis). John vertelt over het …

Vers van de (boeken)pers

Duizend Bommen en Castraten
Bron: stripspeciaalzaak.be
In januari publiceert Uitgeverij Vrijdag het boek Duizend Bommen en Castraten, maar liefst 572 rijkelijk geïllustreerde pagina's over censuur in strips. Het boek, met een coverillustratie van Kim Duchateau, verschijnt als hardcover en zal 45 euro kosten.

Dit is het levenswerk van Jan Smet, een pionier op het gebied van stripjournalistiek in Vlaanderen. Zijn hele carrière lang, voornamelijk in Stripgids, berichtte hij over censuurgevallen in binnenlandse en buitenlandse strips, zoals die voorkomen in welbekende stripreeksen tot de meest obscure uitgaven. Op een erudiete, informatieve en ook amusante manier schreef hij talloze artikelen met veel voorbeelden over allerlei vormen van censuur, van zwarte balkjes of bijgewerkte tekeningen om bloot te verhullen tot publicatieverboden omdat er niet gelachen mag worden om hooggeplaatsten, bevolkingsgroepen, religie, enzovoort. Dit boek is een herziene en aangevulde bundeling van al die artikelen, zoals ze gedurende een halve eeuw verschenen.
Eén kritiekpuntje is toch wel het ontbreken van een personage uit Kuifje op de coverillustratie. Zeker met zo'n titel... wat zou onze knorrige kapitein daar zelf van vinden?

Catawiki kavels van het jaar

Een complete Catawiki veiling met een special band met het HG
Floor de Graaf
Floor is een persoon die voor velen binnen de vereniging geen introductie behoeft. Hij was medeoprichter van het Hergé Genootschap in 1998 en jarenlang heeft hij deel uit gemaakt van de Duizend Bommen! redactie. Bovendien was hij een groot verzamelaar van Kuifje in vreemde talen en daarvoor reisde hij de hele wereld rond. Helaas overleed Floor in 2015. Nu, eind 2020 worden de door hem verzamelde albums in een speciale veiling aan de man gebracht op Catawiki. Daar zitten een aantal hele mooie en bijzondere albums bij, die zonder twijfel ook mooie prijzen op gaan leveren. Interesse? Volg de blauwe knop hieronder. De veiling loopt af op zaterdag 12 december vanaf 20 uur.
Veiling Floor de Graaf (3)
Veiling Floor de Graaf (1) a
Veiling Floor de Graaf (6)
Veiling Floor de Graaf (4)
Veiling Floor de Graaf (2)
Veiling Floor de Graaf (5)

Sneak Preview DB! 54

DB! 54
HG_logo_txt
facebook 
Email Marketing Powered by MailPoet